NOVA STUDIJA Prva jasna veza između dugotrajne izloženosti zagađenju zraka i stope smrtnosti od covid-19

Članak poslednji put ažuriran February 4, 2022
Zagadjenje vazduha

Pacijenti oboljeli od korona virusa u područjima koja su imala visoki nivo zagađenja prije pandemije su češće umirali od infekcije nego pacijenti u čistijim dijelovima zemlje, navodi se u novoj nacionalnoj studiji sa Harvarda COVID-19 PM2.5 koja ukazuje na prvu jasnu vezu između dugotrajne izloženosti zagađenju zraka i stope smrtnosti od covid-19.

U analizi 3008 okruga u Sjedinjenim Državama, naučnici sa -Univerziteta Harvard T.H. Chan škole javnog zdravlja, otkrili su da su viši nivoi sitnih, opasnih čestica u zraku, poznate kao PM2.5 čestice povezane sa višom stopom smrtnosti od covid-19 zaraze.

Harvardska analiza je prva nacionalna studija koja je pokazala statističku vezu između, otkrivajući veliko preklapanje između smrti od covid-19 i dugotrajnim izlaganjem sitnim česticama.

Rezultati ove studije navode da dugotrajna izloženost zagađenom zraku povećava mogućnost doživljavanja najtežih ishoda, napisali su autori studije.

Mozda će Vas interesovati: Šta su fotokatalitički prečišćivači vazduha?

Studija je odnijeta na recenziju i objavljivanje u prestižnom časopisu o medicini New England Journal.

“Ova studija pruža dokaze da će okruzi koji imaju veću zagađenost zraka imati veći rizik od smrti zbog Covid-19”, rekla je Frančeska, profesorka biostatistike na Harvardu koja je vodila studiju.

Područja sa višim nivoima zagađenja, rekla je dr. Frančeska, će biti ona koja će imati više hospitalizovanih, veći broj umrlih.