Šta je jonizator vazduha i šta treba da znate pre kupovine

Članak poslednji put ažuriran December 6, 2023
Jonizator vazduha - da li je dobro rešenje za kucu

Jonizator vazduha (takođe poznat kao jonski filter ili generator jona) jedan je od najpopularnijih filtera za vazduh koji koriste prečišćivači vazduha. Umesto korišćenja ventilatora za uvlačenje zagađenog vazduha kroz filtere kao kod klasičnih prečišćivača vazduha, samostalni jonizator vazduha koristi struju za emitovanje oblaka negativnih jona.

Kao rezultat toga, negativni joni privlače suprotno nalektisane čestice iz vazduha koje kada se spoje postaju preteške da bi lebdele u vaduhu i kao takve padaju na nalektrisanu sabirnu ploču gde se talože, ili na mehanički filter za vazduh ili jednostavno na najbliže površine.

Za razliku od True HEPA filtera, koji je u stanju da filtrira 99,97% veličine do 0.3 mikrona, jonizator vazduha može da umanji alergene veličine do 0.1 mikrona.

Mikroni, koji su milioniti deo metra, su jedinica kojom se mere čestice. Da bi bolje razumeli veličinu mikrona, možda će pomoći podatak da čovekovo oko ne može vizuelno da primeti česticu manju od 10 mikrona.

Vrste Jonizatora vaduha

Za razliku od običnih prečišćivača vazduha, koji koriste ventilator za uvlačenje vazduha, jonizatori emituju samo oblak negativnih jona.

Postoje dve uobičajene vrste jonizatora: Elektrostatički jonizatori (elektrostatički taložnici) i generatori jona.

Elektrostatički Jonizator

U svojoj osnovi, elektrostatički jonizator je aparat za prečišćavanje vazduha koji koristi elektrostatičku silu za hvatanje i zadržavanje prašine i drugih čestica.

Sastoje se uglavnom od provodnika i sabirnih ploča za prikupljanje čestica.

Kada se čestice prašine lebdeći kroz vazduh nađu između sabirnih ploča, one bivaju naelektriane i padaju na najbliže površine, u ovom slučaju sabirne ploče.

Sakupljene čestice se potom istresu ili operu na siguran i neškodljiv način.

Generator negativnih jona (jonski generator)

Generator negativnih jona tj. jonski generator rade obrnuto. Oni raspršuju naelektrisane jone u vazduh bez upotrebe sabirnih ploča.

Oni proizvode negativne jone ili pomoću koronskog pražnjenja ili UV svetla.

Neki jonizatori, koji su dizajnirani ovom tehnologijom, se često reklamiraju bez napominjanja svog nedostatka (sabirne ploče).

Ali gde onda idu zagađujuće čestice koje su se u vazduhu spojile sa negativnim jonima? Zapravo nigde!

Generatori jona će emitovati negativno naelektrisane jone i ostaviti zagađujuće čestice svuda sem u vazduhu (zidovi, stolovi, krevet i ostali nameštaj u domu).

Sada je jasno zašto su jonizatori vazduha sa sabirnim pločama često popularniji proizvod među potrošačima.

Nažalost, postoje ozbiljni nedostaci i za samostalne jonizatore vazduha sa sabirnim pločama.

Ozon kao nusprodukt koronskog pražnjenja

Na prvi pogled samostalni jonizatori vazduha deluju kao odlična opcija za kupovinu prečišćivača vazduha, međutim, prema izveštaju popularnog časopisa Customer Reports i njihove detaljne analize, otkrili su da ovi uređaji kao nusproduct stvaraju visoke količine ozona.

Na osnovu analize testova pet popularnih jonskih prečišćivača vazduha otkriveno je da proizvode više od 50 ppm ozona u blizini aparata

Propisani standard (CARB) nalaže da maksimalna koncentracija ozona u zatvorenom prostoru ne sme biti veća od 0.05 ppm-a.

Ozon je poznat po tome što služi kao zaštitni sloj u zemljinoj atmofferi od UV zraka. Međutim, kako EPA (Agencija za zaštitu životne sredine) navodi “Dobro gore loše u blizini”.

Ozon se obično formima u prirodi kada azotni oksid i isparljiva organska jedinjenja reaguju na sunčevu toplotu. Kada je pri tlu on može biti štetan po naše zdravlje. Može pokrenuti niz zdravstvenih problema, uglavnom respiratorih (kašalj, nadraženost, iritacija sluznice grla ili bolovi pri udisanju). Međutim, mogu se javiti mučnine, vrtoglavice i glavobolje.

Većina jonizatora na tržištu funkcioniše tako što generiše velike razlike u naponu u određenom prostoru a to dovodi do stvaranja ozona sa varirajućim nivoima, što predstavlja ne baš dobar izbor za one koji traže kvalitetniji vazduh u prostoru u kom borave. Naročito za one koji pate od alergija i astme jer ozon može da buti okidač za pogoršanje ovih simptoma.

Što nas dovodi do sledećeg logičnog pitanja.

Koliko su zapravo efikasni jonizatori vazduha?

Efikasnost jonizatora zavisi od vrste. Aparati sa sabirnom pločom su mnogo efektniji, u poređenju sa onima koji nemaju. To je zato što oni sakupljaju zagađivače, dok uređaji bez sakupljivača mogu ostaviti nered. Kada vaš uređaj nema sabirnu ploču, efikasnost zapravo zavisi od vas.

Ako ne očistite prostor oko jonizatora, možda nećete primetiti nikakvu razliku. Uskočićete u fotelju ili krevet i podići oblak zagađivača i alergena koji su se prethodno nataložili.

Iako generatori jona mogu uklanjati male čestice (npr. one u duvansom dimu) iz vazduha u zatvorenom prostoru, oni ne uklanjaju gasove ili mirise i mogu biti relativno neefikasni u uklanjanju velikih čestica kao što su polen i alergeni kućne prašine.

Šta je potrebno da znate pre kupovine?

Da li bi trebalo da kupite jonizator ili ne, lični je izbor. Međutim , pre nego što se odlučite za kupovinu jonizatora vazduha, imajte na umu sledeće stvari:

  • Razmislite koje zagađivače želite uklonite iz vazduha. Da li su to alergeni, dim, neprijatni mirisi itd.
  • Imajte na umu da samostalni jonizatori ne prečišćavaju mirise i gasove
  • Imajući u vidu rizike od udisanja visoke koncentracije ozona ipak se ne preporučuje svima korišćenje samostalnih jonizatora vazduha. Neki proizvođači se veoma trude da proizvedu jonizatore koji emituju minumalnu količinu ozona. Tako da ako se ipak odlučite za kupovinu treba se dobro raspitati kod proizvođača o emitovanju ozona.
  • Danas na tržištu postoje multifunksionalni prečišćivači vazduha koji pored filtera imaju i dodatnu funkcionalnost kao jonizator vazduha a da uopšte ne emituju ozon (ili emituju u dozboljenim količinama.

Toplo vam preporučujemo jonizator vadzduha sa naprednim sistemom od 6 nivoa filtriranja vazduha, Therapy Air® iOn. Pored toga što generiše 1.236.000 negativnih jona po cm3, on svojim inovativnim sistemom filtriranja može da sakupi i eliminiše 99.99% zagađivača iz vazduha.

Novo u TharpyAir® ponudi: MyIonZ Pro – personalni prenosivi jonizator vazduha